Proteiner
Hvor kommer protein fra?: Ost 10 %, Brød og korn 22%,
Kartofler 3%, Grøntsager 3%, frugt 2%, sukker og slik 2 %, Drikkevarer 2 %, kød
25 %, fjerkræ 6 %, æg 3%, fisk 5%, mælk 17%.
Aminosyrer, som er sat sammen af peptidbindinger:
Funktion: Aminosyrer indgår i opbygningen af organismens
væv, enzymer, plasmaproteiner, hormoner og antistoffer.
Proteiner kommer fra kød, mælk, bønner, soja osv.
Et voksent menneske skal indtage 50 g om dagen, eller 10-20 % af det
daglige energiindtag.
Proteinmangel risici: underernæring, dele af koppens væv vil
blive nedbrudt. à
kroppen bliver nedbrudt.
Proteintilskud: ved opbygning af muskler, gravide og mangel
af proteiner.
Aminosyrer indgår som erstatning for den nedbrydning af
proteinerne, som til stadighed finder sted.
1 g protein = 17KJ
Der findes 20 aminosyrer som er almindeligt forekomne i
proteiner. 9 af dem er essentielle, dvs. de kan ikke dannes i kroppen, men skal
tilføres via kosten.
Aminosyrer består af C, O, H, N, (S), (P).
Fælles for alle aminosyrer er at de har en aminogruppe: NH2
og en carboxylsyregruppe: COOH fæstnet til et centralt kulstofatom. Resten af
molekylet: (R)
11 af de 20 aminosyrer kan under de rigtige forudsætninger
dannes i organismen, mens visse er essentielle i kosten.
¤ 11
af de 20 aminosyrer kan under de rigtige forudsætninger dannes i organismen,
mens visse er essentielle i kosten:
n
Leucin, isoleucin, valin, fenyalanin,
menthionin, tryptofan og histidin.(Lysin og threonin kan slet ikke dannes og
cystein og tyrosin kan delvis erstattes) Cystein essentiel for nyfødte.
Histidin er nødvendig for børn. -Kan senere danne nok selv af denne.
n
Selvom kun 9 aminosyrer er essentielle i
kosten, er det vigtigt at få en blandet sammensætning af alle gennem kosten –
dette fordi at det ellers kan være vanskeligt at få tilstrækkelige mængder af
aminosyrerene glycin og glutamin, der indgår i talrige proteiner og processer.
n
Andre aminosyrer der optræder i kroppen er
vigtige for fx metabolismen – ornithin og citrulin, der indgår i
urinstofcyklus. Ligeledes findes andre i organismen fx i DNA og RNA samt ved
dannelse af ATP.
Proteiner i kosten spaltes til aminosyrer i mave-tarm-
kanalen, før de kan absorberes i tarmepitelcellerne.
Fordøjelsen starter i mavesækken (saltsyre og et
proteinspaltende enzym (pepsin) produceres i mavens slimhinde)
Ved syrepåvirkning begynder protein at denaturere. Fx
tilberedning af kød med syre.
Absorption:
- Aminosyrerne absorberes ved sekundær, aktiv transport af
transportører, der er specifikke for de 20 forskellige aminosyrer.
- Aminosyrer og Na+ transporteres samtidig ind i
tarmepithelcellen via et transportprotein – derfor kræver processen indirekte
energi.
- Kortkædede dipeptider og tripeptider kan også absorberes,
men de hydrolyseres i tarmcellen til aminosyrer, inden de overføres til
portåren og transporteres til leveren.
- Fordøjelseskanalen sørger for effektiv fordøjelse af
protein – omkring 10% af proteinets kvælstof udskilles i fæces.
- Via leveren transporteres aminosyrerne til det store
blodkredsløb. Herfra rundt til væv, hvor det optages vha. transportproteiner
over cellemembranen.
- Ved stigning af glukose og aminosyrer frigives insulin fra
bugspytkirtlen, der fremmer optagelse af aminosyrer i cellerne. Primært muskel-
og leverceller, hvor aminosyrerne tjener
som substrat i proteinsyntesen.
- I cellerne indgår aminosyrerne i proteinsyntesen. Celle-
og vævsprotein er under konstant udskiftning i kroppen.
Anabolisme og
katabolisme af protein (opbygning og nedbrydning)
¨ Proteinanabolisme
er stimuleret af insulin.
¨ Protein-turnover
= balancen mellem proteinkatabolisme og proteinanabolisme.
¨ Glukoneogenese:
i leveren kan aminosyrer omdannes til glukose. Først fjernes aminogruppen og
erstattes med oxygen – det danner ketonsyre, der kan omdannes til blodglukose
eller anvendes som energikilde i citronsyrecyklus.
¨ Transaminering:
aminosyreomsætning kan ske ved transaminering, hvor animogruppen overføres til
en ketosyre, og der dannes en ny aminogruppe. (dvs. en ombytning) De fleste
ketosyrer bliver omdannet til pyruvat, som oxideres videre i citronsyrecyklus
og oxidativ fosforylering med energidannelse til følge (dannelse af ATP).
¨ Deaminering:
omsætningen og fjernelsen af aminosyregruppen kan også ske ved en oxidativ
deaminering, som giver ammonium og urinstof (urea).
¨ Aminosyrerne
kan give ophav til diverse ketosyrer, som er delelementer i energistofskiftet –
det er forklaringen på, at protein i kosten giver energi, og at
proteinindholdet i den daglige kost bør udgøre 10-20% energiprocent.
¨ Aminogrupper,
der dannes ved oxidativ deaminering af aminosyrer, indgår i urinstofcyklus i
leveren og omdannes til urinstof, som udskilles i urinen af nyrerne.
¨ Proteinsyntese:
Informationen til syntese af enhver af kroppen 20.000-50.000 forskellige
proteiner findes i DNA. En kopi af koden til syntese af de enkelte proteiner
sendes herfra til mRNA og aflæses i ribosomerne. Frie aminosyrer i cellerne
hentes efter behov til sammensætning af nye proteiner.
¨ Proteinsystem
– viser proteinkvalitet i forhold til indhold af aminosyrer. Alle aminosyrer
skal være tilgængelige i kosten i passende forhold for optimal udnyttelse i
proteinsyntesen. Nøglen til proteinsystemet er, at testproteinet bliver bedømt
ud fra et referenceprotein. (fx æg el. Mælkeprotein.)
¨ Behovet
for essentielle aminosyrer er størst for spædbørn og falder med alderen. Vigtig
i vokseperiode.
¨ Vegetar:
man kan godt få alle essentielle aminosyrer ved indtag af vegetabilske
proteinkilder – her er det dog vigtigt at variere sammensætningen og evt.
benytte sig af proteinsystemet til vejledning.
¨ Proteinkomplettering.
¨ En
mangel ved proteinsystemet og aminosyrepoint er, at der ikke tages højde for
køkkentilberedning og den evt. ændrende kemiske struktur.
Anbefalinger:
¨ Definition
af proteinbehov: det mindste indtag af protein, der balancerer tabene af
kvælstof fra kroppen i personer, der opretholder energibalance ved moderat,
fysisk aktivitet.
¨ Kvælstofsbalance
= indtag af N – (N i urin + N i fæces + diverse N-tab) Benyttes til at
udregne proteinbehov.
¨ NNR
2012 anbefaler at 10-20% af energi i kosten skal komme fra protein.
¨ Kostundersøgelser
DTU 2010 viser, at protein i gennemsnit udgør 15 % af kostens samlede
energiindhold både for børn og voksne. Kønsforskel – mænd indtager mere end
kvinder.
¨ God
dækning og kvaliteten er høj, idet 2/3 af indtaget kommer fra animalske
produkter (god fordøjelighed og biologisk kvalitet).
Den ernæringsmæssige
værdi af
kostens protein afhænger af:
kostens protein afhænger af:
¨ fordøjeligheden
og af indholdet af livsnødvendige aminosyrer.
¨ Den
biologiske værdi er høj, jo mere sammensætningen af de absorberede aminosyrer
ligner de proteiner, der skal opbygges i kroppen.
¨ Animalske
proteiner har som regel højere biologisk værdi end vegetabilske proteiner.
¨ I
en blandet og varieret kost er enkeltproteinernes biologiske værdi af mindre
betydning.
¨ En
rent vegetabilsk kost kan sammensættes, så proteinerne tilsammen opnår høj biologisk
værdi.
Værd at vide:
¨ Ekstrem
høj indtag af protein er ikke effektiv i forhold til at øge muskelmasse. Dog
anbefales moderat øget indtag ved styrketræning.
¨ Der
foreligger ikke undersøgelser som viser effekt ved højt indtag af protein.
Potentiel problem = nyreskader. Dog ikke muligt at bevise.
¨ Ved
øget protein indhold i kosten øges udskillelsen af calcium gennem urinen –
negativ virkning på knoglevævet. Men med øget protein indtag øges optag af
calcium i tarmen.
¨ Øget
indtag af protein kan give vægttab pga. Mæthedsfornemmelse og øget termogenese
(forbrænding). Det koster mere energi at metabolisere protein end andre
makronæringsstoffer.
¨ Proteinmangel
giver væksthæmning hos børn.

Ingen kommentarer:
Send en kommentar