mandag den 14. december 2015

Kulhydrater

Kulhydrater = saccarider
Solens energi, luftens kuldioxid og vand fra jorden dannes til kulhydrat og ilt.
Sollys + CO₂ + vand = kulhydrat + ilt
”E” + 6 CO₂ + 6 H₂O → C₆H₁₂O₆ + 6O₆
C₆H₁₂O₆ = glukose (druesukker)

Hvis ligningen læses fra højre mod venstre er det en forbrænding.

   ¨SIMPLE (monosakkarider, disakkarider)

¨KOMPLEKSE(sammensat af mange monosakkarider = polysakkarider)
Fordøjelige – stivelse, lange kæder af monosakkarider. Spaltes og optages i fordøjelseskanal.
Ufordøjelige – kostfibre(kommer fra cellulose i plantecellevæg). Vigtig for velfungerende tarmsystem.
ØKostfibre findes fx i korn, kartofler og rodfrugter.
nDanskerne får ca. 40% af energitilførsel fra kulhydrat.

Overdrevet indtag af kulhydrat vil resulterer i at dette forbrændes først og fedt deponeres i kroppen = overvægt

Kemiske opbygning og egenskab    

¨Indeholder kulstof (c), hydrogen (H) og oxygen(O).
¨Findes altid i forholdet 1:2:1  og de simple kan skrives efter bruttoformlen (CH2O)n
¨Kulhydrater benævnes efter antal kulstofatomer, fx trioser, tetreoser, pentoser, hexoser mv.
¨Ernæringsmæssig omsættes og optages kun hexoserne; glukose og fruktose i kroppen. Dvs. de komplekse kulhydrater skal nedbrydes til disse.
¨Et kulhydratmolekyle kaldes et monosakkarid. Flere  kan bindes til hinanden, hvorved der dannes kæder med eller uden forgreninger. Fx to mono = disakkarid.

Monosakkarider    

¨Glukose, fruktose og galaktose (hexoser) er de vigtigste i fødevarer og organismen.
¨I vandig opløsning og i kropsvæskerne forekommer monosakkarider i både lige kæde og i en ringform i forholdet 1:99. Ved 100 - er 1 en lige kæde og 99 er ringformede.*
¨Blodets indhold og koncentration af glukose kaldes også blodsukker eller blodglukose.
¨Den frie aldehydgruppe i glukose bevirker, at glukose kan reagere med protein. (ses hos nogle sukkersygepatienter, hvor mængden af glukose i blodet er stor)
¨Maillardreaktion = kemisk reaktion, der giver sprød, brun skorpe ved brød og kød under stegning. Den frie aldehydgruppe i glukose reagerer med protein.
¨Indtages store mængder fruktose, kan det påvirke cellernes stofskifte i retningen af øget lagring af fedt. 
Disakkarider

¨Består af to hexosemolekyler. De to knyttes sammen ved en kemisk binding under fraspaltning af vand. Der opstår en glykosidbinding mellem de to monosakkerider, hvor 2 H og et O fraspaltes (vand H2O) *
¨Fx Laktose (mælkesukker) – består af glukose og galaktose.
¤Laktose har frie keton- og aldehydgrupper og kan derfor, som før nævnt, reagere med protein under opvarmning. (fx mælk brænder let på – brun)
¨Maltose (maltsukker): to glukose-molekyler dannes ved nedbrydning af stivelse (findes kun i små mængder i fødevarer)
¨Sakkarose (roesukker): består af glukose og fruktose. Bruges som standard til måling af sødeevne, hvor den har 1 som standard værdi. 

Oligosakkarider    

¨Består af 3-10 monosakkarider
¨Fx raffinose, starchyose og verbascose, der er delelementer af kostfibre, der ikke kan nedbrydes i kroppen. (findes fx især i bælgfrugter) 
De fermenteres dog i tyktarmen af mikroorganismer, hvor de har betydning af bakteriemiljøet. 

Polysaccharider

¨Monosakkerider koblet sammen af glykosidbindinger.
¨Indeholder fra 10 og op til flere tusinde monosakkerider.
¨Der findes forskellige typer, der er vigtige at skelne mellem ernæringsmæssigt.
¨
Kostfibre: (ikke fordøjelige)
ØCellulose, hemicellulose og pektin, der findes i plantecellers vægge.
Stivelse: (fordøjelige lange kæder)
Består udelukkende af glukoseenheder sammensat på to forskellige måder
ØAmylose –består af flere tusinde glukoseenheder rullet i en spiral.
ØAmylopektin – op til 16.000 glukoseenheder og har en stærkt forgrenet struktur. Hovedkomponenten af stivelse i maden 72 – 85%
Polysaccharider – stivelse    
nStivelse er planters energidepot og lagres i stivelseskorn kaldet granula. Ved kogning optager granula vand, svulmer op og går i stykker. Fx jævning af sauce med mel.
nGelatinering (forklistring): under opsvulmning siver amylose ud af granula og sammenbinder de enkelte stivelseskorn – øger viskositeten. Denne forklistring gør stivelsen let tilgængelig for fordøjelsesenzymerne. (retrogradiering – afkøling og modsat proces)
nResistent stivelse: ved tilberedning kan dannes forskellige mængder af dette, som ikke kan fordøjes men fermenteres i tarmen af bakterier. (fx som i pasta)
nGlykogen: glukosemolekyler bundet sammen af to forskellige glykosidbindinger, stærkt forgrenet. Indhold i fødevarer er meget lille. Findes i beskedne mængder i animalske produkter. I mennesket findes ca. 500 g i lever og muskler og ved eliteudøvere kan findes op til det dobbelte. (forbedre præstation) 

Polysakkeriderkostfibre    
¨Cellulose: lange uforgrenede kæder af glukoseenheder med glykosidbindinger. Tæt ind til hinanden i lange, rette fibre. Udgør 10-30 % af kostfibre i fødevarer. Fermenteres af bakterier i tyktarmen.
¨Hemicellulose: del af plantecellers væg, består af kulhydrater i en heterogen blanding. Både pentoser og hexoser. Grove kornprodukter. Fermenteres af bakterier i tyktarmen.
¨Pektin: Kompleks blanding af polysakkerider. Findes i frugter og grønsager, hvor de danner midtlamellen i plantecellevægge og stabiliserer overfladen.  Pektin i fx umodne ribs benyttes til ribsgele. Ved modning falder pektinniveau. Frugt bliver blød. De dominerende monosakkerider er galakturonsyre og rhamnose – giver den geledannende egenskab. Fermenteres i tyktarm af bakterier.
¨Lignin: Sammenbindende ”træstof” i plantecellevægge, ikke et kulhydrat men en kompleks af fenylpropanenheder.  Findes i storemængder i hvedeklid, modstandsdygtig overfor enzymer. 
Kostfibre  
  ¨Stor betydning for kost og fordøjelse. Positiv virkning i forhold til livstilssygdomme.
¨Definition: Polysakkarider og lignin, der ikke kan fordøjes i den humane tyndtarm.
¨Vandopløselige kostfibre kan påvirke absorptionen af næringsstoffer fra tyndtarmen og nedsætte absorptionshastighed af fedt og glukose.
¨Galdebindende kostfibre kan ændre kolesterolsammensætning og reducere blodets kolesterolniveau.
¨Kan nedsætte transittiden, øge fæcesvolume og modvirke forstoppelse.
¨Kan fermenteres af bakterier og produktet udnyttes sundhedsfremmende i organismen. Pektin og resistent stivelse nedbrydes 100 %, andre mindre. Lignin nedbrydes ikke.
¨Kostfibres energi: 8 kJ/g
¨Prebiotiske kostfibre – har en særlig stimulerende indvirkning på de sunde tarmbakterier
¨Kostfibre har i nyere forskning vist sig at have en beskyttende virkning overfor sygelige tilstande i tyktarmen.
¨Kostfibre giver en længere mæthedsfornemmelse, da de svulmer op i maven og overføres langsommere til tarmen. De absorberes over længere tid. Lavere frigivelse af insulin- mere stabilt blodsukker.  
Insulin
¨Hormon, der regulerer glukosekoncentrationen i blodet.
¨Insulin dannes i særlige celler i bugspytkirtlen og føres herfra med blodet til de enkelte celler og væv
¨Reguleres af koncentrationen af glukose i blodet.
¨Hormonet bevirker at glukosen lettere kan transporteres ind i cellerne, hvorved blodsukkerkoncentrationen falder.
¨Det centrale nervesystem producerer næsten al sin energi (ATP) ud fra glukose.
¨Reguleringen af blodglukosekoncentrationen sker via hormoner. Bl.a. Insulin.
¨Insulin – udskilles fra bugspytkirtel, når glukoseniveauet stiger. Reguleres via hormonelle stimuli.
¨Insulin virker i cellerne ved at binde sig til hormonreceptorer placeret i cellemembranerne.
¨Insulin ”åbner” cellemembranen, så glukose kan transporteres over vha. transportproteiner (GLUT4)
¨Andre hormoner der øger blodglukosekoncentrationen:
¤Adrenalin, kortisol, væksthormon og glukagon (omdanner glykogen til glukose i leveren –frisættes til blodet).
ANDET:
De novo lipogenese: glukose kan under særlige forhold omdannes til triglycerider. Pyrovat(nedbrudt muskelglykogen- glukiosen, som oxideres til pyrovat) oxideres til Acetyl-CoAsom kan omdannes til nye fedtsyrer. Foregår i lever og fedtvæv. 

Kulhydraters ernæringsmæssige betydning

¨Oxideringen af 1 g kulhydrat giver 17 kJ.
¨Ikke essentiel – kan dannes af protein og delvis fra triglycerider.
¨Centralnervesystem og de røde blodlegemer er afhængige af glukose som energikilde. (hjernens basale behov = 100 g per dag)
¨NNR 2012 anbefaler 45-60% af daglig indtaget energi.  Dvs. indtaget skal øges (primært for mindste fedtindtag)
¨Sukker – max 10% af daglige energitilførsel. (mindsker pladsen til indtag af essentielle næringsstoffer (næringstæthed), som mineraler, vitaminer fedtsyrer og aminosyrer. Udgå fedme og caries. 
¨Kostundersøgelser af skolebørn viser at næringstætheden falder med stigende andel sukker. (Næringsstofstæthed = kostens indhold af essentielle næringsstoffer)
¨Kostfibre – anbefales indtag på 35 g – skal ske via indtag af grønt og fuldkornsprodukter.
¨Fuldkorn – defineres som hele kerner, forarbejdede kerner, hvor indholdet af endosperm, klid og kim forekommer i samme forhold som i den intakte kerne.
¨Lavere risiko for livsstilssygdomme ved indtag af fuldkorn og kostfibre. 
Mindmap om refleksioner omkring kulhydrater: 




Links: 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar