tirsdag den 6. oktober 2015

Handlekompetencer - Hvad skal der til for, at en undervisning bliver handlingsorienteret?

Handlekompetencer

I skolen er det vigtigt at eleverne besidder evner til at kunne handle, orienterer sig og kunne træffe beslutninger, der er vigtige for dem selv. Derfor er det særlig vigtigt at eleverne besidder handlekompetencer indenfor det sundhedsmæssige i madkundskab. 

Iflg Bjarne Bruun Jensen drejer handlekompetence sig om 5 punkter. Disse 5 er: 

- Indsigt: en bred, positiv og handlingsrettet forståelse af sundhed, herunder indsigt i effekter, årsager og forandringsstrategier inden for det sundhedsmæssige område.
- Engagement: lyst til at involvere sig i forandringsprocesser i et dynamisk samfund.
- Visioner: evne til at kunne gå "bag om" og tænke kreativt og visionært.
Handleerfaringer: konkrete erfaringer med at indgå individuelt og kollektivt i forandringsprocesser og overveje, hvorledes barrierer overvindes.
Kritisk sans: evnen til ikke at tage alle budskaber for pålydende og i stedet drage egne konklusioner og tage beslutninger. 
(Jensen 000 & Jensen 00 ) 

For at kunne gøre en undervisning, handlingsorienteret må man derfor bruge de ovenstående 5 punkter og dermed sigte i mod, at få eleverne til at være en aktiv del af undervisningen, hvor det i et madkundskabsfagligt perspektiv kan rette sig mod at forandre tilstande i en sundheds- eller madmæssig sammenhæng.
I lærerens tilfælde handler det om at man skaber nogle rammer der ligger op til at eleverne kan udfolde sig, og derved også skaber en god dialog her imellem. Det er heraf vigtigt at man som lærer ikke overtager styringen, men derimod virker som en vejleder for eleverne. Udføres dette vil man give eleverne plads til at udvikle deres handlekompetencer. 


Litteratur: Jensen, Bjarne Bruun (2007): "Handlekompetence er noget, man handler sig til"


Ingen kommentarer:

Send en kommentar